Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Deprem nedeniyle Malatyalıların psikolojisi bozuldu

Deprem nedeniyle Malatyalıların psikolojisi bozuldu
14.02.2020
391
A+
A-

24 Ocak Cuma günü yaşanan 6,8 büyüklüğündeki Elazığ depremi, bölgede vatandaşlara ciddi travma yaşattı. 41 vatandaşın hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı depremin ardından halen süren artçı sarsıntılar da deprem korkusunu tetikledi.

Depremin yaraları sarılırken, Sağlık Bakanlığı bölgede vatandaşların yaşadığı stresin ve korkunun atlatılması için deprem polikliniklerini devreye soktu. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Psikiyatri Bölümü’nde depremden etkilenen vatandaşlar için özel deprem polikliniği hizmete girdi.

Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı olan Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Ünal, depremin ardından İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile deprem polikliniğini hayata geçirdiklerini söyledi. Erişkin ve çocuk hastalar için ayrı ayrı açılan poliklinikte depremden dolayı psikolojik sıkıntı yaşayan hastalara destek verildiğini belirten Ünal, “Depremden sonra açtığımız polikliniğimizde şu ana kadar 20 erişkin, 12 ise çocuk hastaya bakıldı. Tedavi süreçleri devam ediyor halen. Bu hastaların ruhsal sorunlarını değerlendirdik. Ayrıca deprem olduğu andan itibaren acil servise de 71 hasta başvurdu. Bunlardan 13’ünün takibi yapılıyor, 7 hastayı ise yatırdık. Tüm hastalara psikiyatrik değerlendirme yapıldı. Yatan hastalarla yüz yüze, ayakta tedavi gören hastalara da telefonla ulaşarak ruhsal sorunları anlamaya ve tedavi etmeye çalışıyoruz” dedi.

Deprem anında büyük korku yaşayan vatandaşlarda stres ve uyum bozukluğunun görüldüğüne dikkat çeken Ünal, “Psikiyatri bölümünde diğer poliklinik faaliyetlerine de devam ediyoruz. Genelde hastalarda korku, uyku düzensizliği, eve girememe gibi şikayetler oluyor” ifadelerine yer verdi.

Depremin birçok insanda psikiyatrik etkisi olduğu gibi var olan psikiyatrik sorunlarının da alevlenmesine neden olduğunu ifade eden Ünal, “Önceden takip ettiğimiz hastalar bu dönemde daha da rahatsız oldu. Hastalarımızın bu süreci atlaması adına hizmetlerimiz sürüyor” diye konuştu.

Mehmet Türel – Numan Güder
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.