Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Osmanlı’nın Coğrafi Keşiflere Karşı Aldığı Önlemler

Osmanlı’nın Coğrafi Keşiflere Karşı Aldığı Önlemler
30.07.2020
416
A+
A-

Ortaya atılan projelerin birçoğunun yoğun bir finansman desteği gerektirdiği de fark edilmektedir. Hali hazırda zor durumda olan ekonominin bu derece geniş kapsamlı önlem paketlerine entegre edilecek biri kısmı bulunmuyor.

Coğrafi Keşiflere Karşı Hangi Önlemler Alındı?

Osmanlı ’nın coğrafi keşiflere karşı aldığı önlemler incelendiği zaman özellikle alınan önlemlerin niteliği de büyük bir dikkat çekmektedir.

Coğrafi keşiflere karşı alınmak istenen önlemlerin başında Don Volga Kanal projesi geliyor. Bu adım ile İpek Yolu ’nu yeniden canlandırma adımı atılmaya çalışılmıştır. Fakat proje hayata geçirilememiştir. Süveyş Kanalı ’nın da açılması için çaba sarf edilmiş fakat sonuç alınamamıştır.

Bu hususlarda başarılı adımlar atılabilseydi Osmanlı ekonomisi bağlamında ne derece büyük gelişmeleri de beraberinde getirebileceğinin altı çizilmelidir. Siz de en kısa süre içerisinde nitelikli bir adım atabilmek ve sağlıklı bir tarihi analiz yapabilmek için hem trendleri incelemeli hem de yaşanan olayları sadece içerisinde bulunulan çağa göre değerlendirmelisiniz. 2020lerden bakıldığı zaman alınan önlemler yeterli gelmese de o dönem için nitelikli adımlar olarak tanımlanabilir.

Kapitülasyonlar ile Limanlar Cazip Hale Getirilmek İsteniyor!

Osmanlı ’nın coğrafi keşiflere karşı aldığı önlemler incelendiği zaman kapitülasyonlar konusundan da bahsedilmesi gerekiyor.

Kapitülasyonlar ile limanların daha uygun fiyatlı hale getirilerek yeni bulunan rotalardansa Osmanlının rotalarının kullanılması amacı güdülmüştür. Fakat sonuç tahmin edildiği gibi olmamıştır. Sadece sınırlı sayıda ülkeye verilen bu hakkın ilerleyen aşamalarda neredeyse liman ile teması olan tüm ülkelere verilmesi ülkeyi ekonomik olarak büyük çıkmaza sürüklemiştir. Giriş çıkışın bu derece serbest olması Osmanlının sanayi bakımından hali hazırda tam manası ile olgunlaşmamış olan durumunu daha vahim hale getirmiştir. Tabiri bir derece keskin olsa da Osmanlı Avrupa ’da üretilen malzemelerin satışa sunulduğu alan haline gelmiştir.

Bu noktalara bakıldığı zaman fayda için atılmış olan adımların aslına bakılırsa ilerleyen aşamalarda Osmanlı liman idaresinin tam manası ile işlevsizi kalkmasına neden olduğunu da görebilirsiniz. Osmanlı kapsamında atılan adımların dönemsel bazda düşünülmesi ve daha geniş bir perspektifin benimsenmemiş olması aynı 17. Yy ıslahatlarında olduğu gibi bir sonuç vermemiştir. Temel sorunun tespit edilmesi ve üzerine çözüm inşa edilmesi gerekirken bu prensipten yoksun adımlar atılmıştır.

Coğrafi Keşiflerin Neden Bir Parçası Olunmadı?

Teknik yetersizliklerin bu konuda en temel unsur olduğu fark ediliyor. Açık denizlerde yelken açacak kadar kuvvetli gemilerin olmaması bu keşiflerin gerisinde kalınmasının temel nedenidir. Bu alanda gemicilerin yeterince yüksek teknik bilgiye ve buna eşlik etmesi gereken cesarete sahip olmaması da büyük bir sıkıntı ortaya çıkarmaktadır. Her iki alan da donanmanın zayıf yapısından kaynaklanır.

İLİşKİLİ HABERLER Osmanlı ’nın Borcu Ne Zaman Bitti?

Osmanlı ’nın Borcu Ne Zaman Bitti?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.