Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Osmanlı’nın Denge Politikası

Osmanlı’nın Denge Politikası
01.08.2020
468
A+
A-

Osmanlı ’nın denge politikası birçok tarihçi tarafından bir acizlik gibi yorumlanırken aslına bakılırsa analiz konusunda ne derece kapsamlı bir bilgi gerektirdiği de açıktır. Hiçbir dönem atılan adımların acizlik olarak nitelendirilmemesi gerekiyor. Her dönemin kendi yılları arasında değerlendirmeye alınması gerekir. Aksi takdirde modern kavramlar üzerinden tarihi yorumlamanın anakronizme sebebiyet vereceği de oldukça açıktır!

Denge Politikası İlk Olarak Nerede Uygulandı?

Osmanlı ’nın denge politikası ilk olarak Mısır Meselesi kapsamında uygulanmıştır. Osmanlı ’nın Mısır meselesi konusunda kendi gücünün yetersi kaldığı durumlarda İngiltere ’yi arkasına aldığı da fark ediliyor. Bu alanda merkezden uzak olan eyaletlerin yönetiminin ne derece zor olduğu son dönemlerde daha açık hale gelmiştir.

Mısır da otorite kurmanın oldukça zor olduğu alanların başında gelmektedir. Denge politikası da bu durumun bir ürünüdür. Özellikle uluslararası analizin oldukça kuvvetli olması ve çıkar çatışmalarının çok net hesaplanması gerekir. Ancak bu şekilde denge politikasının uygulanması mümkün kılınacaktır.

Denge Politikası Nasıl Sonuçlar Vermiştir?

Osmanlı ’nın denge politikası incelenirken şu sonuçların ortaya çıktığı fark ediliyor;

Denge politikası aracılığı ile İngiltere ’nin varlığı sığınılan ilk liman olmuştur. Fakat daha sonrasında Osmanlı hakkında kendi oryantalist bakış açısı ile yaptığı değerlendirmelerde İngilizlerin bu devletin ayakta kalmasına yardım etmenin çok da mantıklı olmadığı sonucuna vardıkları da görülmektedir. Daha sonrasında Rusya ’da yanaşılan limanlar arasında yerini almıştır. Fakat Osmanlının Balkan coğrafyasını temel alan Panslavizm politikası ile bu ülke ile de yollar ayrılmıştır.

Bu detaylar dönemsel olarak farklı ülkelerin çıkar çatışmalarından faydalanmanın aslına bakılırsa ne derece büyük bir ustalık gerektirdiği de fark edilmektedir.

Osmanlı ’ya Verilen Hasta Adam Unvanı!

Denge politikasının uygulandığı son senelerde artık hiçbir büyük devletin politik olarak da olsa Osmanlının yanında olmadığı fark ediliyor. Geçmiş seneklerde kendi aralarında çıkar çatışması yaşayan büyük güçlerin aslına bakılırsa hedefinin netleşmesi ile denge politikası da uygulanması imkansız bir hale gelmiştir. Hem Pazar arayışı hem de kapitalizme entegrasyon ve siyasi emellerde asıl odak noktasında Osmanlının topraklarının parçalanmasının ana unsur olarak belirlendiği de kendini göstermektedir.

Başlangıçta İngiltere ’nin desteği alınırken daha sonrasında Rusya ’nın desteği aranmış ve son olarak Osmanlı ’nın destek aldığı güç Almanya olmuştur. Bunun sonucunda da bu iki ülkenin yalnızlıklarından kurtulmayı da bir kar bilerek Birinci Dünya savaşına bir arada girdikleri de fark ediliyor. Bu noktada Osmanlının o dönem politik kadrolarında yer alan isimlerin Almanlara karşı ayrı bir beğeni beslemesinin de bir sebep olduğunun dile getirilmesi gerekiyor.

İLİşKİLİ HABERLER Osmanlı ’nın Coğrafi Keşiflere Katılmama Nedenleri

Osmanlı ’nın Coğrafi Keşiflere Katılmama Nedenleri

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.