Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Osmanlı’nın Borcu Ne Zaman Bitti?

Osmanlı’nın Borcu Ne Zaman Bitti?
04.08.2020
509
A+
A-

Borçların yeniden tanzim edilmesi ile alakalı olarak İsmet İnönü ’nün büyük çaba sarf ettiği görülüyor. İsmet İnönü çabaları aracılığı ile ödenecek olan borç tutarının büyük ölçüde azaltıldığı ve yeni kurulan cumhuriyetin ekonomisinin en azından belirli bir derecede nefes alması mümkün kılınmıştır. Osmanlı ’nın borcunun bitmesi tam olarak 1954 senesini bulmuştur. Bu senenin sonrasında ekonominin belirli bir oranda iyileşmeye girmesi de oldukça doğaldır. Tarihi olayları yorumlarken kesinlikle ardıl ve öncül olayların incelenmesi ve bu şekilde yorum yapılması gerekiyor.

Borçların Ödenme Sürecinde Ekonomik Etkiler!

Osmanlı ’nın borcu ne zaman bitti; borçların ödenme sürecinde hali hazırda yeni kurulan bir devletin kısıtlı kaynakları ile ve savaştan çıkmış durumu ile ne derece büyük sorunlar yaşadığının da belirtilmesi gerekmektedir. Borçların ödenme sürecinde hem halkın refahının etkilenmesi söz konusu olmuş hem de yatırımların daha yüksek olacakken kısıtlı kalmasına neden olmuştur.

Fakat en azından İsmet İnönü ’nün çabaları ile beraber yabancı ülkeler ile bu miktarın minimum seviyeye düşürülmesi için pazarlıklara girişilmiştir. Dağılmış bir imparatorluğun tüm borcunun kaybedilen topraklar da dahil olmak üzere cumhuriyete yüklenmeye çalışılmasının da siyasi bir boyutunun olduğu ayrıca dikkate alınması gereken hususlar arasında bulunuyor!

Borç Süreci ve Osmanlı

Osmanlının borcu ne zaman bitti sorusu kadar bu borçların nasıl yapıldığı konusunda da net bir biçimde bilgi sahibi olmalısınız;

Borç sürecinde ilk adım Kırım Savaşı sırasında atılmıştır. Bu noktada diğer ülkelerin attığı siyasi manada yırtıcı adımlar ile Osmanlı ekonomisinin adım adım çok daha sıkıntılı bir hale geldiği de görülüyor. Borçlanmanın bu derece yüksek olması sonunda devlet işletmelerinin gelirlerinin kaybedilmesine neden olmuştur.

Alınan borçların efektif bir biçimde kullanılmadığı veya dönemin şartlarından ötürü kullanılamadığı da kendini göstermektedir. En kısa süre içerisinde borçların yeni borçlar ile kapatılması ve ekonominin bu şekilde daha da çıkmaza girmesi ile sonuçlanmıştır. Atılan adımların ve yapılan yatırımların ses getirmemesi ekonomik çıkmazdan kurtulmak için elde edilen fırsatın da boşa çıkmasına sebebiyet vermiştir.

Tebaanın Refah Seviyesi

Alınan borçların tebaanın yaşamına ne derece etki ettiği de merak uyandırıyor. Bu alanda alınan borçların genel olarak savaşların yaralarını kapatmak maksadı ile kullanılması tebaanın yaşantısında büyük bir olumlu dönüşüm meydana getirmemiştir. Bunun tam tersine Duyunu Umumiye ’nin bazı kurumlara ve kuruluşlara tedbir koymasının sonrasında halkın daha büyük bir darboğaza girdiği de eklenmesi gereken hususlardandır.

İLİşKİLİ HABERLER Osmanlı Devleti Dış Borçları

Osmanlı Devleti Dış Borçları

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.