Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

‘Demir eksikliğine dikkat’

‘Demir eksikliğine dikkat’
09.01.2021
304
A+
A-

Pendik Medipol Üniversite Hastanesi’nden Diyetisyen Gizem Gençyürek demir eksikliği anemisine ilişkin açıklamalarda bulundu. Demir mineralinin vücut tarafından üretilmediğini ve dışarıdan alınması gerektiğinin altını çizen Diyetisyen Gençyürek, “Vücudumuzda yeterli demirin bulunmamasından kaynaklı demir eksikliği anemisi en sık görülen kansızlık nedenidir. Demir eksikliği anemisinin en sık görülen belirtileri; halsizlik, yorgunluk, enerji azlığı, konsantrasyon bozukluğu, nefes darlığı, çarpıntıdır” açıklamalarında bulundu.

“Hamile ve emziren anneler risk grubunda”
Kötü beslenmenin demir eksikliğinde çok büyük bir rolü olduğunu vurgulayan Diyetisyen Gençyürek, sözlerine şöyle devam etti: “Demir eksikliği anemisi; kötü beslenme ve besinlerdeki demirin emilimindeki yetersizlikle yakından ilgilidir. Demir minerali vücudumuzda üretilmediği için dışarıdan besinler yoluyla alınması gereken elzem bir mineraldir. Hamileler, emziren anneler, bebekler, büyüme çağındaki çocuklar ve aşırı adet kanaması olan kadınlar risk altındadır. Demir eksikliğine bağlı kansızlık, kan testi ile tespit edilebilir. Vücudumuzdaki demir depolarını artıracak ve kansızlığı önleyecek besinlerin başında; kırmızı et, karaciğer, balık, yumurta, hindi ve tavuk gibi kümes hayvanları, pekmez, kuru üzüm/kayısı/erik gibi kuru meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem gibi yağlı tohumlar demirin iyi kaynaklarıdır”.

Dikkat edilmesi gereken konulardan bahseden Diyetisyen Gençyürek, “Kalsiyum minerali demirin emilimini engellediği için, dışarıdan takviye olarak demir alınıyorsa, kalsiyumun en iyi kaynakları olan süt ve süt ürünleriyle birlikte alınmamalıdır. Bununla birlikte C vitamini demirin emilimini artırmaktadır. Bu nedenle demirin iyi kaynaklarını tüketirken yanında mutlaka C vitamini kaynaklarına yer vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

Diyetisyen Gençyürek, demir emilimini artırıcı beslenme önerilerinden bahsederek sözlerini şöyle tamamladı:

“Kahvaltı örneği; Haşlanmış yumurta ve portakal
Akşam yemeği örneği; Izgara köfte ve bol limonlu yeşil salata
Ara öğün örneği; 1 avuç çiğ fındık/badem/ceviz ve 1 yemek kaşığı pekmez veya 1 avuç çiğ kuruyemiş ve portakal/nar/kivi

Hangi besinleri hangi sıklıkla tüketmeliyiz? Demirin iyi kaynaklarını her gün ana öğünlerimizde (kahvaltı-öğle yemeği-akşam yemeği) mutlaka tüketmeliyiz. Demirin iyi kaynaklarıyla birlikte, demirin emilimini artırmaya yardımcı C vitamini kaynaklarını da yemeklerimizin yanında mutlaka bulundurmalıyız”.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.