Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Kadıköy’deki 118 Yıllık Tarihi Köşk Harabeye Döndü

Kadıköy’deki 118 Yıllık Tarihi Köşk Harabeye Döndü
17.04.2021
325
A+
A-

Kadıköy’de bulunan 1900’lü senelerin başından itibaren Haydarpaşa Tren Garı’na müdür olarak atanan Alman bir vatandaş tarafından yapılan ‘Madam Tamara Köşkü’ uzun senelerce herkese ev sahipliği yaptı.

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde 1903 senesinde Haydarpaşa Tren Garı ’na müdür olarak atanan Edouard Huguen isimli Alman tarafından inşa edilen tarihi köşk, seneler içerisinde farklı kişilere satışı yapıldı ve bugüne dek varlığını korumayı sürdürdü.

Senelere meydan okuyarak ayakta kalmayı başaran tarihi köşk son senelerde ise adeta harabeye dönüştü. Özellikle yaz mevsiminde meraklıların uğrak noktası olan Madam Tamara Köşkü ’nün tarihine dair konuşan Şehir Araştırmacısı Berk Erkent, ”Burası özelde Kadıköy genelde ise İstanbul ’un tarihi için çok önemli bir nokta. Burası halk arasında ‘Madam Tamara Köşkü ’ olarak bilinir. Bu köşkü ilk yaptıran kişi ise Haydarpaşa Garı Müdürü Alman Edouard Huguen ’dir. Huguen bu evi dikeceği arsayı Ermeni asıllı bir aileden satın alarak 1903 yılında bu köşkü inşa ediyor.” diye konuştu.

ŞU ANDA MAALESEF BAKIMSIZ BİR HALDE

Tarihi köşkün 118 senelik hikayesine değinen Şehir Araştırmacısı Berk Erkent, ”Burası yaklaşık 13 dönümlük bir arsa. Haydarpaşa Garı Müdürü Alman Edouard Huguen, 1917 yılına kadar bu köşkte ailesiyle birlikte yaşadı. Tabii bu dönemde Kadıköy ’de süreklilik gösteren elektrik ve su hizmeti yok. Huguen ve ailesi su ihtiyaçlarını karşılayabilmek için köşkün altına bir sarnıç yaptırdı. Huguen yıllar sonra Almanya ’ya dönme kararı alınca köşkü Gürcistanlı Borkar ve Madam Tamara çiftine satıyor. Kadıköy bölgesinde yaşamaya başlayan Tamara ve eşi çevre halkı tarafından oldukça fazla sevildiği için köşk bugüne kadar ‘Madam Tamara Köşkü ’ olarak dillerde dolaşıyor.

Madam Tamara eşi Borkar ’ın ölümünden sonra ise köşkü satma kararı alarak Türk bir aileye satışını gerçekleştiriyor. Şu anda köşk maalesef bakımsız bir halde. Artık bir noktadan sonra bu yapılar kültürel miras ve hepimize ait değerler. Tarihi köşkün kaderine terk edilmiş olması üzücü. Benim dileğim köşkün eski güzel görünümüne kavuşması” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.