Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

3 boyutlu biyo-yazıcı ile yapay damar üretildi

3 boyutlu biyo-yazıcı ile yapay damar üretildi
24.02.2022
168
A+
A-

Konuyla ilgili Invamed RD Global’den yapılan yazılı açıklamada, tamamen özel bir 3 boyutlu yazıcı ve geliştirilen biyoteknolojik altyapı sayesinde normal damar elastikiyetinin yüzde yüze yakın olarak gelişimi sağlandığı bildirildi. Invamed & RD Global Laboratuvarlarında üretilen yapay damarın, kalp damar ve nörovasküler protezlerinde kullanılması hedefleniyor. Yapay damarın nanoteknolojik bio polimerlerden üretilmesi hastaların bu protezden dolayı anti koagülan kullanmadan hayatlarına devam edebilmelerine imkan tanıyor.

Yapılan açıklamada normal damar elastikiyetine çok yakın biopolimerlerle geliştirilen yapay damarın, yüksek teflon teknolojisi, biopolimer ve 3 boyutlu biyo-yazıcı kullanılarak üretildiği belirtildi. Tıp teknolojilerinde devrim niteliğindeki bu adımın 3 boyutlu yazıcılar ve lazer teknolojisi sayesinde canlı dokuya tamamen kaynaşma özelliği ile organ nakli bekleyen hastalara umut veriyor.

Biyouygun olmayan hiçbir materyal kullanılmadan geliştirilen yapay damar, biyouygun olmayan hiçbir materyal içermediği için, elastikiyeti ve doku uyumu yönünden insan dokusuyla birebir aynı özellikleri gösterdiğini bildirildi.

Yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“ Prensip olarak her iki damarın da, birbirleri ile çok kolay kaynaşma özelliği sağlanmaktadır. İnsan vücudunda bulunan organik hücrelerle, sentetik olarak üretimi gerçekleştirilen bu yapay damarın birebir uyumluluk gösterdiği laboratuvar ortamında kanıtlanmıştır. Yöntem, üretim çalışması 3 boyutlu electrospinning, 3D yazıcı ve lazer tarama üniteleri ile hastaya özel damar üretiminin yapılabileceğini kanıtlamış oldu.”

Invamed & RD Global Başkanı Raşit Dinç, açıklamasında; laboratuvar çalışmalarını başarı ile geçen yapay damarın, hayvan çalışmaları ve gerçekleştirilecek klinik çalışmalar neticesinde de başarılı olması durumunda, biyoprotezlerin insan sağlığının hizmetine sunulacağını ve bu konuda da dünya tıbbi cihaz pazarında çok az cerrahi enstrümanın bulunduğunu, bu şekilde hastaya özel 3 boyutlu electrospinning teknolojisi kullanılarak üretilen ve nano-polimerler sayesinde hastanın anti-koagülan kullanmamasının heyecan verici olduğunu ve klinik çalışmaların sonuçlarının beklenmesi gerektiğini bildirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.