Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sigara, diş tedavi sürecini olumsuz etkiliyor

Sigara, diş tedavi sürecini olumsuz etkiliyor
26.02.2022
184
A+
A-

İnsan sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri olan sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı; halk sağlığı sorununa yol açarken aynı zamanda toplum ve birey ekonomisini de olumsuz yönde etkiliyor. 1987 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütü, tütün mücadelesi kapsamında 9 Şubat ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak anıyor.

“Bağışıklığı olumsuz etkiliyor”
Tütün ürünlerinin kalp damar hastalıkları, KOAH ve kanser gibi rahatsızlıklara sebebiyet verdiği gibi ağız ve diş sağlığını da olumsuz yönde etkilediğine vurgu yapan Diş Hekimi Ayşe Erdem, “Sigara kullanımı, ağız ve diş sağlığı yönünden incelendiğinde, damarların daralmasına ve kanda karbonmonoksit miktarının artmasına neden oluyor. Bunun sonucunda dokulardaki oksijen miktarı azalıyor, dokuların yenilenme ve iyileşme süresi uzuyor, bağışıklık sistemi olumsuz etkileniyor. Bu durumun sonuçlarından biri de ağız içerisindeki bakteri kolonizasyonunun artmasıyla diş eti hastalıklarının ve diş çürüklerinin oluşması” şeklinde konuştu.

“Dişlerde ve diş etlerinde renklenmelere neden oluyor”
Sigaranın, diş eti hastalıklarının ilerlemesine neden olduğu gibi tedavi sürecini de olumsuz etkileyerek diş kayıplarına neden olduğunu belirten İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Diş Hekimi Ayşe Erdem, “Ayrıca tütün ve tütün ürünlerinin tamamı, dişlerde ve diş etlerinde renklenmelere neden oluyor. İçtiğiniz sigarayı azaltıyor olmanız da diş eti hastalıklarına yakalanmanızı engellemiyor. Günde yarım paket dahi içseniz, içmeyenlere göre hastalığa yakalanma oranınız 6 kat daha fazla” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.